dexter

by

in

Dexter, avagy egy sorozatgyilkos sorozatgyilkosokat gyilkol.

Bizar? Az. Brutális? Kicsit. Jó? Nem. Pár napja fejeztem be a sorozat első évadának megtekintését, s valahogy nem tudom szó nélkül hagyni a dolgot. Ez a sorozat hihetetlenül ötletes. A készítők nagyon kreatívak voltak, összeszedtek mindent, ami kellhet egy jó sorozathoz.

A történet a fenti kissé fura alapsztoritól eltekintve egy hagyományos (tudom, hogy ezt a szót a mosóporreklámok kissé elhasználták, de mégis) krimi. Tizenkét részen át folyik a nyomozás, s minden részben kapunk egy kis információt, hogy továbbgondolhassuk a történetet. Ezenkívül mindegyik résznek van egy kis saját sztorija is. Az egész nagyon összefüggő, s ha valaki kihagy egy, esetleg több részt, akkor az ő puzzle-je bizony hiányos maradhat a végére.

Aki még nem látta a sorozatot, de meg akarja nézni, s végig akarja izgulni, az most ne olvassa tovább! Elképzelhető, hogy leleplezek pár titkot.

Akkor, én szoltam, kezdem a véleménynyilvánítást. Nagyon emberi a sorozat, amikor semelyik szereplő se pozitív, vagy negatív, mindenkinek van legalább egy kis hibája. Azonban valahogy fura (legalábbis nekem olyan nehezen állt rá a gyomrom), hogy egy gyilkosért aggódjak. Aztán persze aggódtam, de akkor is.

Nagyon jó, hogy már hamarabb kiderül, hogy ki a gyilkos, a columbo szerűen várhatjuk, hogy Dexter mikorra jön végre szintén rá, hogy mi is a helyzet valójában. A testvér dolog picit eröltetett volt szerintem, főleg, hogy a hős Harry miért hagyta ott a bátyját a konténerben.

Ami bejött:

  • A szereplők jól eltaláltak, s a karakterek jól kidolgozottak
  • A sztori krimi jellege, hogy hagyták a nézőt is gondolkodni
  • Mertek meglepőt alkotni
  • Dühítő, hogy elérték a készítők, hogy nem a nem feltétlen szimpatikus Dexternek mégis drukkoltam (lásd lent)

Ami nem tetszett:

  • Nem tudok azonosulni a főszereplővel, s ha valaki nem szimpatikus, akkor nehéz neki igazán drukkolni
  • Zavaró volt a sok visszaemlékezés, felesleges volt ennyi
  • Nekem néha túl brutális volt

Végül oda jutottam, hogy nem kezdek bele a második évadba, de követem, hogy mi lesz a továbbiakban a sorozattal, s még lehet, hogy újra a képernyő elé szögez majd Dexter…


Comments

12 responses to “dexter”

  1. Ha az első évad tetszett, a második még jobb. Szerintem legalábbis a második évad übereli az első évadot, de nem akarom felhypolni, mert még a végén csalódni fogsz 🙂

  2. Én is megnéztem az első évadot. A legfurább az volt, hogy feleségem rajongott ezért a sorozatért. Az egész sorozatnak van egy fanyar, beteg humora. Engem is ez fogott meg. Humor alatt értem azt is, hogy egy sorozatgyilkosért izgulsz.
    Összességében nagyon beteg a sorozat, annak a jó értelmében. Ez adja meg a pikantériáját, ez teszi egyedivé, különlegessé. Mert ugye nem lehet hasonlítani egy sorozathoz sem.
    Sajnos szinkronosan láttuk az esőt, és feliratosan van meg a második. Annyira jó volt a szinkron, hogy képtelen vagyok eredeti hanggal megnézni… Most várhatok egy évet, míg a viasat leadja szinkronosan, vagy ki nem jön a DVD.

  3. Sorozatot nem láttam-csupán néhány részt-, könyveket olvastam. Ott kevésbé ágazik szét a történet, nincs annyi mellékszál. Viszont a sorozatgyilkos kiléte mindvégig titokban marad, csak az utolsó pár oldalon leplezi le önmagát. Ez azért volt jó, mert az ember Dexterrel együtt izgulhat, hogy nem-e az áldott jó Dexter golyózott be annyira, hogy egy másik énje öli halomra az embereket.

    A második könyv kevésbé volt olyan izgalmas, az ottani sorozatgyilkos kifejezetten gyenge karakter lett, ráadásul Lindsay elég gyorsan ellőtt minden patront vele kapcsolatban. Ki tudja, talán megnézem a sorozatot, hátha az jobb.

  4. A kedvenc sorozataim egyike, és tényleg jobb a második évad. 🙂

  5. jagelloz: hamarosan indul itthon a második évad.

  6. oxigén Avatar
    oxigén

    amikor én utoljára láttam akkor még a kartún netvörk adta és egymást gyilkolták didivel…

  7. az a dexter laboratóriume, ez a showtime-os dexter

  8. thingol:
    Köszi. Az a baj, hogy képtelen vagyok a részek között egy hetet várni. 3-4 rész csúszik le a torkomon egy szuszra, azalatt nem jó.. Szal remélem a DVD megjelenik közben és lerippeli valaki.

  9. oxigén Avatar
    oxigén

    thingol, ne őrjíts meg, tényleg? 🙂

  10. De hányan értették félre, hogy miről beszélek, amikor azt mondtam, a Dexter c. sorozatot nézzük. Korombeliek (28) azonnal a rajzfilmre gondoltak, és néztek rám kérdően: Milyen sorozatgyilkos van a Dexter laboratóriumában…

    Egyébként 3 ismerősömnek adtam oda edig, hogy nézze meg, és hogy milyen jó sorozat. Olyan 2-3 napon belül visszakaptam azzal az indokkal, hogy ez nekik túl sok… Azóta nem reklámozom.

    De nekem akkor is tetszett! 🙁

  11. Körülbelül fél éve daráltam le a két évadot és pontosan a helyzet groteszksége tetszett; hiszen a szereplő egy érzéketlen sorozatgyilkos. Tettei morálisan megkérdőjelezhetőek, még akkor is, ha saját fajtájára vadászik.

    Ha röviden kellene megmondanom miért szeretem, akkor egy idézetet választanék:
    “People fake a lot of human interactions, but I feel like I fake them all, and I fake them very well.”
    Nos később ebből veszít a karakter, noha még mindig várom a következő évadot.

  12. Melchiades Avatar
    Melchiades

    Pár napja kezdték a harmadik évadot… elvileg ez is tizenkét rész lesz. Az előző kettőhöz hasonlóan igen ígéretesnek tűnik.