lehet erre születni?

by

in

Egy nagyon érdekes weboldalt ajánlott figyelmembe a minap Karma. Az ajánlás mellett megkért arra, hogy írjak is róla (kérését, hogy a felvételi leadás előtt történjen ez meg nem tudtam teljesen betartani, sajnálom). Előírást arra nézve, hogy miről szóljon nem kaptam, így összeszedem, hogy mi jut eszembe a születettinformatikus weboldalról, illetve annak témájáról.

Az oldal indítása a jelekkel nagyon ötletes, gondolkodás nélkül az enterre klikkeltem, holott nem az volt a jelem az oviban. 🙂 Az oldal áttekinthető, s célja leplezetlenül, hogy embereket tereljen be egyetemeink informatika szakaira. Egyébként megdöbbentett elsőre az információ, hogy reklámra van szükség az informatika szakoknak, hogy diákokat szerezzenek.

Aztán amikor belegondoltam a dologba, érthető az infó szakok emberhiánya. Mindenki szeret a gép előtt ülni, játszani, msn-ezni, de már dolgozni vele sokkal kevésbé. Az egyetemeken/főiskolákon pedig nem újabb trükköket tanítanak vicces msn ikonok küldéséhez, hanem bizony elsőre unalmasnak tűnő képességekkel gazdagodhattok programozás és számítógéphasználat terén.

Sajnos sok esetben az a tapasztalat, hogy a felsőoktatásban unalmas és régimódi, használhatatlan tudást adnak át, illetve próbálnak átadni a diákseregnek. Ez bizony egy-két helyen sajnos még mindig így van, azonban mivel az elmúlt hónapot a diákság fele egyetemek nyíltnapjain töltötte iskolábajárás helyett, így meg lehetett találni azokat a szakokat, ahol immáron a szájízeteknek megfelelő tudást adják Nektek.

Az egyetemekről egyébként azt kell tudni, hogy nem ott fogtok megtanulni programozni, nem azt tanuljátok, amit aztán később egy az egyben alkalmazni fogtok. Az egyetem inkább rendszerezi a tudást a fejetekben, segít meglátni az összefüggéseket dolgok között, s biztos alapot kaptok. Ezzel a már meglévő tudásotokat könnyebb lesz gyarapítani, vagy az újonnan megtanultak megszerzése válik egyszerűbbé. Ezzel későbbi munkátok lesz könnyebb.

Sajnos matektanárként meg kell azonban jegyeznem, hogy informatika szakokon nem lehet megkerülni a matematikát. Hogyohogy sajnos? – Kérdezhetné bárki. Egy matektanár hogy mondhat ilyet? Az egyetemeken sajnos a matematika sokszor a “szórótantárgy”. Ami azt jelenti, hogy a logikus gondolkodásra nevelés helyett inkább az a cél, hogy az alkalmatlannak vélt tanulókat kiszórják. Mérhetetlenül fontos lenne ezen a hozzáálláson változtatni. Informatika szakokon különösen! A matematika és a programozás kéz-a-kézben kellene, hogy járjanak. Nagyon remélem, hogy etéren a közeljövőben változás lesz.


Comments

5 responses to “lehet erre születni?”

  1. “A matematika és a programozás kéz-a-kézben kellene, hogy járjanak.”

    Sok helyen itt vetik el a sujkot sajnos. A programozás 99.99%-hoz egyáltalán nem kell az a szintű matek, amit a felsőoktatásban tolnak, hiszen nagy többségben ma már nem CNC gépeket vezérlünk, hanem pl. webet programozunk.

    A jó programozó agya bizony teljesen másképp jár, mint egy jó matekosé (persze metszete lehet a két halmaznak).

  2. Sajnos mindenhol szórótantárgy… Pedig olyan elégedett az ember egy hosszú deriválás után. Szép tantárgy a matematika! Meg kell szerettetni a diákokkal és akkor nem lesz szórótantárgy. Mert ugye az tud szórótantárgy lenni, amit kevesen tudnak. Ha nem szereti, nem tanulja, ha nem tanulja, nem tudja, ha nem tudja, nem folytatja az egyetemet. LOL

  3. én meg rögtön nyomtam a cseresznyére vagy a pillangóra, de persze arra nem reagál.. 😛

  4. Manuális trackback, a blogspot ebben nem támogatja a felhasználóit. http://hhanuman.blogspot.com/2009/02/kocka-e-vagy.html
    A matematikához pedig fantázia kell, ezért nehéz tanítani és tanulni is.

  5. Nem voltam egy hétig gépnél, csak fellőttem a posztot. Válaszok lent.

    @szantog: A lényeg, hogy nem többváltozós integrálást kéne komplex számokkal tanítani (illetve, akit érdekel, annak igen), hanem logikát, kombinatorikát, gráfokat, meg algoritmusokat, vagyis azokat a részeket, ahol tényleg kézenfogva járnak.

    @O’Seamus: A habari se. 😀